Spelen met je dreumes

De ontwikkeling van je baby gaat in een snel tempo en voordat je het weet heb je een dreumes in huis. Een dreumes die wordt gedreven door nieuwsgierigheid en van alles zal uitproberen. Die de wereld begint te ontdekken door het liefst dingen op te pakken, te proeven, ruiken, rammelen en - misschien wel het leukst - te laten vallen. Je kind blijft zich volop ontwikkelen in zijn of haar eigen tempo.

Groeifases

In zowel de taalontwikkeling als ook de motorische, cognitieve, sociale en zintuiglijke ontwikkeling zijn er kenmerkende groeifases die je dreumes doormaakt. Voorbeelden hiervan zijn eerste woordjes uitspreken, contact maken met de mensen om zich heen, meer gericht speelgoed kiezen en leren lopen. In de dreumestijd wordt een basis gelegd voor de rest van het leven.

Ontdekken
Een dreumes ontwikkelt zich spelenderwijs, ontdekkend en door te observeren. Daarbij heeft je kind stimulering, begeleiding en aanmoediging nodig. Je kunt je kind ondersteunen door te zorgen voor een omgeving waarin je dreumes verschillende dingen tegenkomt uit het dagelijkse leven. Denk aan het ontdekken van fruitsoorten, verschillend speelgoed en spel van broers, zussen of andere kinderen. Houd daarbij in de gaten waar de interesses van jouw dreumes liggen en wat hij of zij aankan. Door hierop aan te sluiten gaat de ontwikkeling als vanzelf. Geef je bijvoorbeeld iets waar je kind geen interesse in heeft, of dat te moeilijk is, dan haakt hij of zij af.

Wat kun je zoal met je dreumes doen?

Met deze leuke (speel)tips kun je je dreumes ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling:

- naar buiten gaan, op ontdekkingstocht naar het park, het strand, het bos et cetera

- naar buiten gaan in verschillende weersomstandigheden met regen, zon, sneeuw

- voor op de fiets zitten

- stoeien met papa of mama

- spelen met andere kinderen

- liedjes luisteren en dansen

- een bezoek aan de kinderboerderij

- een bezoek aan de (super)markt

- een bezoek aan de speeltuin

- een speelgoedduwkar (stimuleert lopen, evenwicht en coördinatie)

- samen bellen blazen

- voorlezen

- spelen met zand, rijst, bonen 

Veel speelplezier!

dreumes lekker naar buiten dreumes lekker naar buiten