Uitstapjes die bij je kind passen

De kerstvakantie staat versneld voor de deur. Vakantie is een uitstekend moment voor uitstapjes, even de ruimte om iets te gaan doen wat je kind en jijzelf willen.

In het onderwijs en op de bso komt veel informatie langs. Kinderen horen over dieren, vervoer, taal, noem maar op, maar kunnen het binnen het kindcentrum niet altijd direct ervaren. Hoe fijn dat ook zou zijn, elke dag op pad is ook niet realistisch. Trek er in de vakantie dus op uit met je kind! Laat hem of haar de wereld ervaren en geef op die manier betekenis aan datgene wat de afgelopen weken op de opvang of in het onderwijs is behandeld. Dat is dan ook een goed moment om het gesprek met je kind aan te gaan over welke onderwerpen zijn langsgekomen. En laat je kind meebeslissen over waar jullie uiteindelijk samen naartoe gaan. 

Samen op ontdekkingstocht

Uitstapjes hoeven niet altijd geld te kosten. Zo is er geen betere plek om over de natuur te leren dan in de natuur zelf. Trek het bos in, ontdek wat hier allemaal te vinden is. Welke bomen staan hier, wat is er allemaal op de grond te vinden en welke dieren zouden hier wonen? Of ga naar de zee. Met zand spelen, de wind voelen en misschien zelfs het water van de zee. Welke dieren zwemmen daarin rond? Is je kind mogelijk meer geïnteresseerd in geschiedenis? Loop eens door de stad. Wat kunnen de huizen ons vertellen? Waarom zouden bepaalde standbeelden zijn neergezet? En hoe zouden de mensen vroeger dan in de stad hebben geleefd? Plekken die voor jou mogelijk al normaal zijn geworden, kunnen voor je kind als nieuw worden ervaren. Luister naar waar de interesses van je kind liggen en bedenk samen wat hierbij leuk is om te doen.

Volop keuze

Wat zijn mogelijke uitstapjes bij de verschillende interesses van je kind?
- Taal: Kinderboekenmuseum, Stripmuseum, de boekenwinkel
- Muziek: museum voor Beeld en Geluid, museum speelklok, optreden in de schouwburg
- Natuur: bos, duinen, strand, natuurmusea, kinderboerderij, dierentuinen
- Vervoer: een rondje met de bus of trein, de haven, bezoek aan Schiphol, het Spoorwegmuseum
- Kunst: Street-art stadstour (vaak op internet te vinden), musea
- Lichamelijk: speeltuinenrondje, pretparken, escaperoom, Geofort
- Geschiedenis: een kasteel, het Onderwijsmuseum, een vreemde stad.

Enne... een dagje lekker uitrusten kan natuurlijk ook geen kwaad!

 

Heel veel plezier!

 

december - op pad december - op pad