Ontwikkelen: de leerkuil

Een muur of muurtje staat symbool voor een cruciaal moment in het ontwikkelproces

Je herkent het vast wel. Je gaat aan de slag met een moeilijke klus of taak. Op een gegeven moment lukt het niet meer en loop je vast. Als je je ontwikkelproces zou tekenen, dan kun je zeggen dat je op dat moment onder in de ‘leerkuil’ zit.

Muur(tje)

In de leerkuil sta je eerst linksboven voor een uitdaging of een bepaald doel. Misschien verwacht je dat je ‘wel eventjes naar de overkant springt’. Of misschien zie je de kuil al voor je en ga je vol goede moed naar beneden. Al gauw blijkt dat het lastiger is dan je dacht en begin je te denken dat je het niet kan en er wel erg slecht in bent, omdat je het anders voor ogen had.

Onder in de kuil staat een muur of muurtje. Dit staat symbool voor een cruciaal moment in het proces: kies je ervoor om deze muur af of door te breken en door te zetten of niet? Allebei de keuzes zijn goed. Je kunt op dat moment besluiten om te stoppen met je uitdaging en terug te klimmen naar je beginpunt. Of je gaat even tegen het muurtje zitten om uit te rusten en te wennen aan het idee van de uitdaging.

Doorzetten
Als je besluit door het muurtje heen te breken of het af te breken, is het verstandig te bedenken hoe je dat gaat doen. Je kunt om hulp vragen of opnieuw beginnen, maar ook helpende gedachten en groeitaal gebruiken, zoals ‘ik ga mijn best doen’ en ‘alle begin is moeilijk, ik zet door’. Vervolgens klim je, langzaam of snel, verder uit de leerkuil omhoog. Je hebt inmiddels nieuwe kennis, zelfvertrouwen en inzicht om je taak goed op te pakken. Je bent er bijna, maar moet nog wel even doorzetten. De laatste loodjes wegen het zwaarst… Ben je uit de kuil, dan mag je dat vieren. Je kijkt terug op de weg die je bent gegaan en vraagt je af wat jou nu het meest heeft geholpen.

Het gebeurt ook wel dat je over de leerkuil heen springt. Dat doe je uit gewoonte of omdat je leerstap klein is. Het is fijn om dingen op de automatische piloot te doen, maar ga ook echt regelmatig door de leerkuil, dan ervaar je prachtige ontwikkelkansen.

Leren leren
De leerkuil werd ooit door James Nottingham (Challenging Learning) geïntroduceerd. Een ontwikkelproces is eigenlijk niets anders dan een aaneenschakeling van meerdere leerkuilen. Heb je bijvoorbeeld een deelvaardigheid onder de knie, dan kom je vanzelf voor een volgende uitdaging te staan. Leerkuilen kunnen ook ondieper worden naarmate je ergens beter in wordt. Je ervaring zorgt ervoor dat je de kuil makkelijker door komt: je weet welke strategieën werken in bepaalde leersituaties en je krijgt meer grip op de gedachten en emoties die je tegenkomt in je ontwikkelproces. Met de leerkuil krijg je inzicht in welke situatie je je bevindt en hoe je je kunt gedragen om een doel te bereiken. Iets om met je kind te delen?

 

 Bron illustratie: www.platformmindset.nl

 

door de muur - leerkuil door de muur - leerkuil
Leerkuil Leerkuil