Hoogsensitief: lust of last?

Hoogsensitief is vooral dat je informatie moeilijk filtert en dat alle prikkels binnen kunnen...

Hoogsensitief: je hoort de term steeds vaker. Het betekent vooral dat je informatie moeilijk filtert en dat alle prikkels binnen kunnen dringen. AIs je kind hoogsensitief is, heeft hij of zij dan ook de neiging om veel op te merken in zijn of haar omgeving en diep na te denken. Soms komt daarbij zoveel informatie tegelijk binnen dat je kind zich terugtrekt om de informatie op zich in te laten werken. Naast hoogsensitief kunnen kinderen hoogstimulatief zijn. Ook deze kinderen krijgen prikkels harder binnen, maar trekken zich niet terug, integendeel.  Ze gaan juist op onderzoek uit en laten een vergroting van hun gedrag zien.

Is mijn kind hoogsensitief?

Dat kan als je de volgende kenmerken terugziet in je kind. Hij of zij:

- merkt zintuigelijk veel op, ziet details, hoort zachte geluiden, schrikt van harde geluiden, kan last hebben van bepaalde geuren, et cetera
- heeft een groot empathisch vermogen, voelt emoties van anderen aan en heeft behoefte aan harmonie
- heeft een rijke innerlijke belevingswereld
- is intuïtief
- is stressgevoelig

- heeft behoefte aan structuur en ordening

- is filosofisch, stelt vaak waaromvragen
- is creatief
- is individualistisch
- voelt een diepe verbondenheid met anderen, dieren en de natuur
- ziet op tegen evenementen, zoals een uitje of kamp

Overprikkeling

Hoogsensitieve kinderen hebben dus veel mooie eigenschappen. Hun grootste valkuil is overprikkeling. De opvang en het onderwijs zijn voorbeelden van een omgeving met veel prikkels. Zodra kinderen overprikkeld raken, reageert hun lichaam zoals het ook reageert op gevaar. Dit gaat vaak gepaard met gevoelens van angst. Deze kinderen kunnen zichzelf dan afsluiten of juist hun emoties naar buiten richten, mogelijk met impulsief en heftig gedrag. Dan is het belangrijk om rust en een emotioneel veilige omgeving te creëren. Bovendien is het erkennen van de gevoelens van het kind bij overprikkeling van belang. Bij problemen in het gedrag kun je dit het beste achteraf in een rustig gesprek, zonder emotionele lading, met je kind bespreken, waarbij je hem of haar herinnert aan gemaakte afspraken. Is je kind al wat ouder, dan kun je samen praten over waardoor hij of zij overprikkeld raakt, hoe hij of zij dat herkent en wat op dat moment kan helpen.

(H)erkenning is belangrijk

Wordt hun hoogsensitiviteit niet (h)erkend, dan hebben deze kinderen later meer problemen, zoals het mijden van situaties die voor de meeste mensen plezierig zijn, depressie en angst. Kinderen bij wie dat wel gebeurt, blijken nauwelijks dit soort problemen te hebben. Zij zijn zich ervan bewust hoe zij met deze eigenschap om kunnen gaan en kunnen hun kwaliteiten tot bloei laten komen.

Meer weten?

Kijk dan op de website (http://www.lihsk.nl ) van het Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen. Tijdens de eerste avond van het Theater van de Verwondering (https://www.pit-ko.nl/pg-26447-7-128926/pagina/theatervandeverwondering.html) van PIT nam Sandra Kleipas (http://www.sandrakleipas.com/ ) ouders mee in de wereld van gevoelige kinderen met informatie, inspiratie en inzichten.

hoogsensitiviteit hoogsensitiviteit