(Hoe) moet dat nou, op kamp?

Het ene kind kan niet wachten tot het eindelijk in groep 7 of 8 op kamp gaat, terwijl de ander...

Het ene kind kan niet wachten tot het eindelijk in groep 7 of 8 op kamp gaat, terwijl de ander het enorm spannend vindt om zo lang van huis te zijn. Waarom gaat je kind in groep 7 of 8 eigenlijk op kamp?

 

Stimulans

De ervaring om met je groep een paar dagen weg te gaan, is heel speciaal. De banden worden sterker en je hebt tal van momenten om met elkaar het hele jaar door op terug te kijken. De kinderen en leerkrachten leren elkaar op andere positieve manieren kennen. Dat is goed voor de sfeer in de groep. Het op pad zijn met een groep stimuleert bovendien de individuele ontwikkeling van je kind op het sociale vlak. Saamhorigheid, samenwerking en eigen verantwoordelijkheid worden behoorlijk op de proef gesteld; wat is mijn positie binnen de groep, hoe gaan we met elkaar om, welke rol speel ik?

 

Voorbereidingen

Natuurlijk kan het voor jou als ouder ook spanning opleveren dat je kind een paar nachten van huis is. Zodra je dit uitspreekt en/of uitstraalt, zal je kind er ook meer last van krijgen. Probeer daarom steeds de positieve aspecten van een kamp te benadrukken.

Laat je kind in de weken die voorafgaan aan het kamp alvast eens oefenen door een nachtje uit logeren te gaan. Zorg voor een knuffel, een eigen kussen of wat foto’s zodat thuis een beetje meegaat. Is je kind op kamp, dan is het misschien mogelijk af en toe een berichtje naar elkaar te sturen. Bedenk wel dat de kans bestaat dat je kind het te druk heeft om te antwoorden, laat staan om heimwee te hebben.

De leerkracht van je kind bereidt het kamp voor een deel met de groep voor. Het kan helpen als het thema heimwee daarbij ook wordt besproken. Zo zien kinderen dat zij echt niet de enige zijn die hiermee kampen. Belangrijke zaken zoals medicijngebruik, bedplassen en allergieën worden voorafgaand aan het kamp nog extra bij je uitgevraagd. Wees daarin zo open mogelijk. Heb je zwaarwegende redenen om je kind niet alle dagen en nachten te laten deelnemen? Bespreek ook dit tijdig met de leerkrachten of de leiding van het kindcentrum.

 

Onvergetelijk

Hoe spannend ook, reken maar dat je kind herinneringen opbouwt tijdens een kamp die hem of haar voor altijd bijblijven!

 

Op kamp 2 Op kamp 2